0
Wijsheid voor Denkers - deel 1

Wijsheid voor Denkers - deel 1

Wat is filosofie eigenlijk? Veel mensen gebruiken de term nogal slordig. Zij spreken van de 'filosofie' van dit bedrijf of van die onderneming, de 'filosofie' van de nieuwe regering, enzovoort. Ze bedoelen alleen de grondidee├źn, uitgangspunten en beleidslijnen van dit bedrijf of die regering, en dit zijn zeer praktische zaken. Dit boek spreekt echter over filosofie als wetenschap, als theoretische onderneming - zelfs de 'moeder' van alle wetenschappen.
In dit boek wordt de term wetenschap in heel brede zin gebruikt, waaronder niet alleen de natuurwetenschappen begrepen zijn, maar ook de mens- of geesteswetenschappen, zoals psychologie, sociologie, economie, en zelfs theologie. Dit in tegenstelling tot het Engelse begrip science, dat gewoonlijk alleen voor de natuurwetenschappen wordt gebruikt.
Wat is christelijke filosofie? We kunnen ons gemakkelijk voorstellen dat christenen zich bezighouden met filosofie, op dezelfde manier als zij zich kunnen bezighouden met het bouwen van een huis, met tuinieren of met het verzamelen van postzegels. Maar is er een typisch christelijke manier waarop christenen een huis bouwen of postzegels verzamelen? In dezelfde zin kun je je afvragen of er een specifiek christelijke manier is om filosofie te beoefenen. 'Christelijke filosofie' kan net zo vreemd klinken als christelijke wiskunde of christelijke biologie. Toch verdedigt dit boek de stelling dat er inderdaad zoiets bestaat als christelijke filosofie - net zoals er trouwens een christelijke filosofie van de wiskunde en een christelijke filosofie van de biologie bestaan, zoals het boek aangeeft.
Prof. Dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), de filosofie (VU Amsterdam 1986) en de theologie (Bloemfontein 1993). Hij was hoogleraar in de wetenschapsleer van de natuurwetenschappen aan de Potchefstroomse Universiteit voor Christelijk Hoger Onderwijs (Zuid-Afrika), hij is emeritus-hoogleraar in de wijsbegeerte en de dogmatische theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven (B.). Ook is hij docent geschiedenis van de wijsbegeerte en systematische wijsbegeerte aan de Evangelische Hogeschool te Amersfoort geweest.
€ 19,95

Wijsheid voor Denkers - deel 1

EAN-code:
9789461537102

Aantal pagina's:
245

Bindwijze:
PAPERBACK

Levertijd:
Binnen 1 werkdag in huis!   
Anderen bekeken ook:
Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn
Theo de Wit - Zijn wij intoleranter aan het worden? De gevoeligheid van mensen voor afwijkende meningen of manieren van leven is zeker sterker geworden. Hoe ...
€ 29,90
verder
Grote theologen over grote thema's
Jeannette Donkersteeg - Grote theologen over grote thema's, samengesteld door Jeannette Donkersteeg, bevat 365 citaten van grote theologen uit de hele geschiedenis van het christendom.

Al ...
€ 13,99
verder
Kierkegaard anders gezien
Jan Keij -
Over de denker die het verschil maakt
Jan ...
€ 19,95
verder
Meer van deze auteur...
Adam, waar ben je? - gebonden
Willem J. Ouweneel - Waren Adam en Eva nu de eerste mensen op aarde? Hadden ze gewoon beiden twee ouders of is Adam door God geformeerd ...
€ 29,90
verder
Geestelijke groei (2e hands)
Willem J. Ouweneel - Wat is geestelijke volwassenheid?
Kleine kinderen weten heel goed, waarheen zij met hun lichamelijke groei op weg zijn, want zij zien voortdurend volwassen, ...
€ 5,-
verder